KAJ JE SSDT?

Scottish Six Days Trial (SSDT) je posebna dirka. Pa ne le zame. Velja za velik preizkus zanesljivosti na dolge razdalje, saj trialisti naredijo dnevno do 100 milj in to vsak dan, šest zaporednih dni. Tekmovalci tako vsak dan izkusijo kombinacijo grobega močvirija, skalnate podlage in javne ceste v najboljši - in najhujši različici – vreme je marsikdaj namreč neprizanesljivo. Trasa je zasnovana na način, da trialiste vedno znova postavi na preizkušnjo sposobnosti, izkušenj, moči in vzdržljivosti. Dolga vožnja 100 milj in zaključenih 30 sekcij dnevno zahtevajo moč, znanje in izjemno zanesljivost tako trialista kot motorja.

SSDT poteka predvsem na področju Lochaber (Škotska, Velika Britanija), center pa je v majhnem gorskem mestecu Fort William. Vsak dan se vse začne in konča na parkirišču West End, ki tako zagotavlja večjo privlačnost in gospodarsko spodbudo za mesto.

Iz varnostnih razlogov je število tekmovalcev na dirki omejeno na okoli 270. Prijav je vedno več od kapacitete, saj se letno prijavi na dirko več kot 400 trialistov, kar kaže na izjemno priljubljenost dogodka. Večina tekmovalcev se veseli dirke, saj jim (kot edina) omogoča, da tekmujejo pod enakimi pogoji kot svetovno znani trialisti. Dirka sicer velja za najtežjo na svetu in najbolj prestižno, ki jo katerikoli trialist sploh lahko zmaga.